Advieskosten afgestemd op het klantbelang en maatwerk voor iedere transactie

Als je je bedrijf wil verkopen wil je ondersteunt worden door een adviseur met verstand van zaken. Iemand die voor jou de beste deal realiseert. Maar hoe ziet de beloningsstructuur er (over het algemeen) uit van een overnameadviseur? Dit artikel gaat, op hoofdlijnen, in op de verschillende vergoedingsstructuren die een overnameadviseur (mergers & acquisitions adviseur) vaak hanteert.

Vergoedingenstructuur

De vergoedingsstructuren voor M&A-adviseurs vormen een onderdeel van de opdrachtbevestiging en worden aan het begin van het proces overeengekomen. Er zijn meerdere componenten in de vergoedingenstructuur die allemaal gericht zijn op het creëren van een optimaal resultaat voor zowel de klant als de adviseur.

Ondernemers moeten verschillende factoren afwegen om ervoor te zorgen dat ze de meeste toegevoegde waarde uit hun adviseur halen. Denk hierbij aan de aangeboden diensten, de samenstelling van het dealteam, het succes van het bedrijf, branche-expertise en toegang tot de meest relevante (internationale) investeerders en kopers. Maar ook de voorgestelde processtappen kunnen afwijken tussen adviseurs. De vergoedingenstructuur bij verkoop van een onderneming bestaat doorgaans uit meerdere componenten.

  1. Succes Fee

    Als de transactie succesvol is, wordt er een vergoeding aan de adviseur betaald op basis van de uiteindelijke transactiewaarde.

  2. Incentive Fee

    In het geval dat de waardering gunstiger was dan verwacht, kan een extra percentage worden toegevoegd aan het bedrag dat de verwachtingen overtrof.

Creeren fusies en overnames waarde

Componenten

De (maandelijkse) retainer fee wordt betaald gedurende het proces. De hoogte ervan wordt bepaald op basis van verschillende kenmerken van de deal, zoals omvang, complexiteit, (internationale ) karakter en het bijbehorende risico.

De retainers zorgen ervoor dat beide partijen zich toewijden aan het dealproces en dat er een exclusief partnerschap is om het best mogelijke resultaat te bereiken. De retainer fee vertegenwoordigt slechts een deel van de werkelijke kosten om een ​​transactieproces uit te voeren.

Succes- en incentive vergoedingen

De succes fee wordt betaald basis van een succesvolle closing van de transactie of het realiseren van een (deel)doelstelling. Het is een vooraf bepaald percentage dat wordt berekend op basis van de  ondernemingswaarde. De incentive fee is een additionele beloning die van toepassing is als de gerealiseerde verkoopwaarde (beduidend) hoger ligt dan de waardedoelstelling in het begin van het proces.  Ze zijn meestal gericht op het maximaliseren van waarde, maar het kan ook van toepassing zijn als de transactie binnen een gestelde tijd wordt afgerond. Aangezien een adviseur wordt ingehuurd om een ​​transactie te closen, is het een belangrijke overweging om ervoor te zorgen dat de juiste kostenstructuur wordt gehanteerd. Van belang is om vooraf duidelijkheid te hebben over de geleverde diensten. Kosten zoals juridisch en fiscaal advies worden veelal additioneel in rekening gebracht.

Over het algemeen is het succes fee percentage hoger bij kleinere transacties en lager bij grotere transacties. De succesvergoeding moet afgestemd zijn op de behoefte van de klant. Een passende succesvergoedingsstructuur zorgt ervoor dat de adviseur gemotiveerd en beloond wordt om de vooraf bepaalde doelen van de klant te bereiken. Er zijn veel manieren om een ​​vergoeding voor overnameadviseurs te structureren en in ieder proces wordt gezocht naar maatwerk, afgestemd op de klant en de onderneming.

Financiële adviesdiensten

Niet alle diensten die door een overnameadviseur worden geleverd, hebben een vergoedingsstructuur zoals hierboven besproken.

In sommige gevallen kan het gunstig zijn voor bedrijven om gebruik te maken van aankoopadviesdiensten, en bijvoorbeeld bij het beoordelen van de kwaliteit van de inkomsten (QoE), of overig advies. Voor deze diensten betalen bedrijven vaak een uurtarief (plus succes fee) of een vaste projectprijs (om hen voor te bereiden op een verkooptransactie). Ook voor andere financiële adviesdiensten zoals prestatieverbetering, interim management en waarderingsadvies wordt een maatwerkoplossing gehanteerd. Het team van IMAP is gespecialiseerd in het creëren van op maat gemaakte oplossingen.

Vroegtijdig contact opnemen

Ben je op zoek naar overnameadvies? Of heb je vragen over de kostenstructuur? Neem contact met ons op voor vragen en we informeren je graag.
Contact

More moments