Het belang van de netto schuldpositie
3 min. - december 2024
Netto schuldpositie - Bij verkoop van een onderneming nog belangrijker.
In de M&A-wereld zijn we dol op afkortingen en vaktermen. Maar zelfs als we er niet dol op zijn, worden deze nog even vaak gebruikt. Het lijkt wel alsof er een aparte taal wordt gesproken die voor ‘buitenstaanders’ maar lastig te begrijpen is. Echter is het wel van belang om die taal te spreken als je je waagt in, wat het lijkt, ‘a closed community’. Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld te zijn. En gelukkig lichten wij deze termen en afkortingen maar al te graag toe. Zodat je nog beter voorbereid bent op jouw moment.
In de praktijk niet altijd eenvoudig.
Een belangrijk en wederkerend onderwerp met betrekking tot bedrijfsovernames is de bepaling van de netto schuldpositie. De opbrengst voor een verkoper wordt immers bepaald door de ondernemingswaarde (of ‘enterprise value’) die een koper bereid is te betalen voor het bedrijf minus de netto schuldpositie. Je zou denken dat daar weinig discussie over is. Neem eenvoudig de totale schuld van het bedrijf en trek daar de vrij beschikbare liquide middelen van af om tot de netto schuldpositie te komen. In de praktijk is het echter niet altijd even eenvoudig, waardoor verkopers soms (onaangenaam) verrast worden.
Geen vaste definitie.
Er is in de M&A-wereld en literatuur namelijk geen vaste definitie van de netto schuldpositie. Er is verschil van interpretatie mogelijk of bepaalde balansposten behoren tot de netto schuldpositie. Sommige balansposten zoals een langlopende lening of rekening courant bij de bank spreken voor zich. Maar over andere posten zoals een bankgarantie of te betalen belastingen is vaak discussie over of deze behoren tot het werkkapitaal of de netto schuldpositie.
Positief of negatief.
Over het algemeen zijn bedrijven gefinancierd met eigen vermogen en vreemd vermogen (schuld) en worden deze middelen aangewend om te investeren in bijvoorbeeld machines waardoor er een positieve netto schuldpositie is. Het kan echter ook voorkomen dat een onderneming meer liquide middelen bezit dan financiële verplichtingen heeft. Dan spreek je van een negatieve netto schuldpositie. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer er geen dividend wordt uitgekeerd en de winsten worden opgepot in de onderneming.
Direct van invloed op de opbrengst.
De netto schuldpositie ten opzichte van de winst van de onderneming is een maatstaf hoe gezond en financieel stabiel een onderneming is. Oftewel, hoe goed is de onderneming in staat om aan haar toekomstige verplichtingen te voldoen. In de dagelijkse gang van zaken dus al belangrijk om goed in de gaten te houden. Bij verkoop van de onderneming wordt de netto schuldpositie nog belangrijker omdat deze direct invloed heeft op de opbrengsten voor een verkoper.
Logisch, simpel en ‘straight to the point’. Zo ‘closed’ is heel die M&A-community misschien toch niet. Heb jij jouw netto schuldpositie al berekend?
Interessant artikel? Deel het!
More moments
Ooit gaan we verkopen...
maar wanneer is ooit?
Blijf op de hoogte
Het optimale moment voor verkoop bereik je door niet alleen op het moment van de deal te focussen, maar veel meer het complete momentum te monitoren en te regisseren.