Ondernemer kijkt uit het raam van het vliegveld en denkt na over een Pre-Exit

Pre-Exit

Aug 2022 -

Het woord zegt het al – Pre-Exit. Wanneer je nog niet klaar bent met je onderneming maar toch niet alleen verder wilt. Als ondernemer en aandeelhouder een interessante fase. Je behoudt (veelal) een minderheidsbelang maar krijgt daar wel al veel zekerheden voor terug van de koper. Het innen van een deel van de ondernemingswaarde, is alvast één zekerheid.

Waarom een Pre-Exit?

Het klinkt misschien gek maar vaak komt het door groei. Mogelijkheden zien, maar je kunt ze niet zelfstandig benutten. Omdat de expertise of het kapitaal ontbreekt. Dan is het verstandig om een partner te zoeken. Of als je over een aantal jaren wilt stoppen met je onderneming maar nog graag een ‘laatste kunstje’ wilt doen. Of soms is een onderneming nog niet sterk genoeg dat de oprichter/eigenaar kan vertrekken. Deze situaties zijn ideaal om een pre-exit te onderzoeken. Je staat er niet meer alleen voor, krijgt ondersteuning om de onderneming te versterken en kunt nog een keer het gaspedaal intrappen. Het kan ook een periode zijn om meer afstand te nemen van je bedrijf. Je hebt tijd om een nieuwe directie aan te stellen of het managementteam te versterken. Het is ook persoonlijk van belang om langzaam te wennen aan dat afscheid. Risicospreiding is ook een steekhoudend argument. Het vermogen dat nu in je bedrijf zit, incasseer je al voor een deel. ‘Map your moment’, zouden we willen zeggen.

Een Pre-Exit is eigenlijk een tussenstap. Én verkopen. Én nog een tijdje aanblijven. Zo’n tussenstap duurt in de regel een aantal jaren. Drie jaar. Vijf jaar. Acht jaar. De ervaring leert dat er meerdere opties zijn. Altijd in goed overleg met de kopende partij. Het is vaak ook een periode om de interne organisatie te versterken. Denk aan digitalisering of verdere professionalisering. Dan kan een partner met veel ervaring in dit soort processen van grote toegevoegde waarde zijn. Ondertussen draait de onderneming gewoon door.

Als ondernemer verzilver je voor een deel de waarde van je onderneming. En dat is fijn om alvast kapitaal te innen voor de toekomst. Voor pensioen of voor nieuwe investeringen. Bovendien is het – met fluctuerende markten om ons heen – slim om al een deel veilig te stellen.

Een gedeeltelijke verkoop van de onderneming kan heel goed werken bij een groeiscenario. Extern kapitaal aantrekken om vervolgens gezamenlijk op overnamepad te gaan. In Nederland of in het buitenland. Pre-Exit in combinatie met een Buy-and-build strategie.

Een stap terug doen door de verkoop van een gedeelte van de aandelen komt goed uit als je minder wilt gaan werken. Of als je ander werk wilt oppakken. Aan de ene kant minderen van de werkzaamheden in je onderneming. Aan de andere kant starten van nieuwe bezigheden voor de toekomst. Toch zal dit zeker nog niet de eerste periode lukken. Na het aanstellen van vervangend management behoort dit wel tot de mogelijkheden.

Advies nodig?
blue circle-icon check
close
Formulier succesvol verzonden
Wat maakt een Pre-Exit succesvol?

Voor de kopende partij is een Pre-Exit succesvol als de kennis en ervaring aanwezig blijven om toekomstige groei mogelijk te maken. Klanten blijven hierdoor klanten. Medewerkers blijven. En het biedt de nieuwe eigenaar(s) de ruimte en tijd om de beoogde groeiscenario’s daadwerkelijk vorm te geven.

Voor de verkopende partij is een Pre-Exit succesvol als het verkochte belang in de onderneming zorgt voor het beoogde vermogen. Waardoor een groot gedeelte van de persoonlijke toekomst wordt veiliggesteld. Maar even belangrijk is het verder uitbouwen van de onderneming, waar de ondernemer nog een aantal jaren bij betrokken blijft.

Vrouw kijkt in vergader ruimte uit het raam en denkt na over haar Pre-Exit
Kan IMAP helpen bij een Pre-Exit?

Het verkopen van een onderneming in stappen, via een Pre-Exit, verzorgt IMAP regelmatig. De deals die IMAP Netherlands doet, doen we in opdracht van Nederlandse ondernemers maar steeds vaker zijn deals internationaal. Ons netwerk dat bestaat uit ruim 60 kantoren in meer dan 40 landen leent zich uitstekend voor wereldwijde deals. We beschikken over de data en de connecties waardoor we buitenlandse partijen geïnteresseerd maken voor jouw onderneming.

Welke M&A thema’s zijn er?

Buy-and-build

Bedrijven aankopen om verder te bouwen aan de eigen onderneming. Een Buy-and-build strategie wordt veelal toegepast als er bijvoorbeeld een versnelde groei gewenst is. Bedrijven kopen om expliciete kennis over te nemen, in een andere regio of land actief te worden, professionele medewerkers toe te voegen aan je eigen team of een positie in een nieuwe sector te bemachtigen.

Meer informatie
Bedrijf verkopen

‘De deal van je leven’ wordt het wel eens genoemd: je bedrijf verkopen. Het moment dat je jouw onderneming overdraagt aan je management of aan een externe partij. Je bedrijf verkopen doe je meestal maar één keer en dat moet dus een proces zijn waar je tevreden op terugkijkt. Het gewenste proces. De gewenste opbrengst. De beste deal.

Meer informatie
Management Buy Out

De eigenaar van de onderneming kan voor een MBO kiezen door het vertrouwen in het team. In de meeste gevallen neemt het managementteam de volledige controle en het eigendom over en gebruikt het hun expertise om de onderneming te laten groeien en vooruit te helpen. IMAP zorgt ervoor dat dit lange termijn overnameproces voor beide partijen aangenaam verloopt.

Meer informatie
Financiering

Binnen het kennisgebied van fusies en overnames (M&A), Pre-Exits, Management Buy Outs, Management Buy Ins, Buy-and-build strategieën stroomt er één kennisdomein als een rode draad door al deze materie heen: Financiering. Wie gaat dat betalen? Of liever gezegd: Wie gaat investeren? Een simpele maar oh zo belangrijke vraag.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over Pre-Exit

Beide situaties zijn mogelijk. Als eigenaar verkoop je een deel van je bedrijf en dat kan meer of minder zijn dan de helft. Dat de kopende partij een meerderheidsbelang overneemt, is overigens veel vaker aan de orde dan dat het om een minderheidsbelang gaat.

In de meeste situaties is het voor de kopende partij vaak zeer wenselijk dat de voormalig eigenaar nog een periode betrokken blijft bij de onderneming. Om personeel te behouden. Om ervoor te zorgen dat klanten niet weglopen. En de ervaring van de eigenaar inclusief de kennis van het bedrijf, de sector en de ins en outs zijn van groot belang voor de groei die de kopende partij voor ogen heeft.

Toekomstige groei, versneld of niet, is een belangrijke reden om een onderneming te kopen. Concurrenten in de markt kunnen geïnteresseerd zijn maar zeker ook private equity fondsen. Dat dit via een Pre-Exit verloopt heeft te maken met de wens om de voormalige directeur-eigenaar(s) nog een aantal jaren aan zich te binden.

More moments

Stay on the map

Schrijf je in en krijg voortdurend interessante blogs, tips & tricks en ervaringen van ondernemers voorgeschoteld.
Schrijf je in