Vrouw kijkt uit het raam en denkt na over de benodigde financiering voor het verkopen van haar bedrijf

Financiering

Aug 2022 -

Binnen het kennisgebied van fusies en overnames (M&A), Pre-Exits, Management Buy Outs, Management Buy Ins, Buy-and-build strategieën stroomt er één kennisdomein als een rode draad door al deze materie heen: Financiering. Wie gaat dat betalen? Of liever gezegd: Wie gaat investeren? Een simpele maar oh zo belangrijke vraag.

Overnames en hun financiering

De middenmarkt. De middelgrote bedrijven, familiebedrijven en grote internationaal opererende ondernemingen zijn voor hun toekomst, hun investeringen en onmiskenbare groeiscenario’s gebaat bij (durf)kapitaal. Bankfinanciering is uiteraard een belangrijke component maar vaak niet voldoende. Additioneel kapitaal of eigen inbreng is op veel momenten noodzakelijk. Private equity, investeringskapitaal dat financiering mogelijk maakt om bedrijven sterker te maken. De juiste partijen bij elkaar brengen is evident.

Bedrijfswaarderingen spelen een cruciale rol bij transacties. Toch blijkt uit de praktijk dat ook de financiering impact heeft op de prijs die geboden wordt. Of in ieder geval op de transactiestructuur. Je hebt dus professionals nodig die invulling geven aan de optimale structuur van de transactie. Denk bijvoorbeeld aan het splitsen van onroerend goed en de onderneming. Dat verhoogt de financieringscapaciteit.

Bij een Pre-Exit of een Management Buy Out bijvoorbeeld moet de overname gefinancierd worden en daar is veelal vreemd vermogen voor nodig. Dat vraagt om geschikte financieringspartners en financieringsinstrumenten. En het vraagt om onafhankelijk advies dat IMAP in huis heeft. Een juiste financieringsmix maakt een overname mogelijk.

Naast het sec aantrekken van vreemd vermogen voor de financiering van overnames is het soms nodig om een stap verder te gaan en strategische partnerschappen te zoeken. De selectie van financieringspartners wordt daarmee nog relevanter. Het internationale netwerk van IMAP biedt in dit geval grote voordelen.

Soms is de herfinanciering van bestaande faciliteiten aan de orde. Of dient bij de financiering rekening gehouden te worden met complexe, gespecialiseerde schuldpakketten. Ook dan kan de ideale financieringsstrategie ontwikkeld worden.

Advies nodig?
blue circle-icon check
close
Formulier succesvol verzonden
Wat maakt de juiste financiering?

IMAP brengt verschillende partijen bij elkaar. Met onze gedegen kennis van M&A en Corporate Finance brengen we verkopende partijen aan tafel bij kopende partijen en vice versa. We weten wereldwijd de juiste financiële investeerders en institutionele beleggers te vinden.

De juiste financiering is de financiering die ondernemers de ruimte biedt om nieuwe investeringen te doen en de groeiscenario’s die ze met hun onderneming voor ogen hebben ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Zodra dit de verwachte rendementen gaat opleveren, is het voor de investeerder de juiste keuze geweest. IMAP adviseert hierin.

IMAP vertegenwoordiger spreekt met ondernemer over de financiering van de verkoop van het bedrijf
Kan IMAP helpen bij financiering?

Wij hebben een ongelooflijk groot netwerk binnen de internationale financiële markten. Daarmee kunnen wij bedrijven, schuldeisers en investeerders toegang bieden tot investeringskapitaal. Daarnaast bieden we de bijbehorende financiële adviesdiensten, zoals strategisch en waarderingsadvies, financiële modellering, herstructurering, pre-M&A-advies en advies over postfusie-integratie.

Welke M&A thema’s zijn er?

Private equity

Private equity (PE) of beter gezegd privaat kapitaal. Veelal beleggers en investeerders die deelnemen in bedrijven buiten de publieke aandelenbeurs om. Het is een groep die bij M&A transacties nadrukkelijker zijn gezicht laat zien. Met de investeringen van private equity partijen kunnen ondernemingen groeien. IMAP brengt verkopende partijen en private equity samen aan tafel.

Meer informatie
Pre-Exit

Het woord zegt het al – Pre-Exit. Wanneer je nog niet klaar bent met je onderneming maar toch niet alleen verder wilt. Als ondernemer en aandeelhouder een interessante fase. Je behoudt (veelal) een minderheidsbelang maar krijgt daar wel al veel zekerheden voor terug van de koper. Het innen van een deel van de ondernemingswaarde, is alvast één zekerheid.

Meer informatie
Management Buy Out

De eigenaar van de onderneming kan voor een MBO kiezen door het vertrouwen in het team. In de meeste gevallen neemt het managementteam de volledige controle en het eigendom over en gebruikt het hun expertise om de onderneming te laten groeien en vooruit te helpen. IMAP zorgt ervoor dat dit lange termijn overnameproces voor beide partijen aangenaam verloopt.

Meer informatie
Buy-and-build

Bedrijven aankopen om verder te bouwen aan de eigen onderneming. Een Buy-and-build strategie wordt veelal toegepast als er bijvoorbeeld een versnelde groei gewenst is. Bedrijven kopen om expliciete kennis over te nemen, in een andere regio of land actief te worden, professionele medewerkers toe te voegen aan je eigen team of een positie in een nieuwe sector te bemachtigen.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over financiering

Dat kan. Natuurlijk. Houd wel voor ogen dat banken qua risicobereidheid behoorlijk zijn veranderd. Er zijn ook andere manieren van financiering mogelijk met andere partijen die meer open staan voor investeringen in ondernemingen.

Zeker bij de transactie van een overname zijn meerdere vormen van financiering betrokken. De bank speelt vaak een rol. Ook in de vraag aan de verkopers of die een aanvullende lening willen verstrekken. Achtergestelde leningen wellicht. Een stuk eigen vermogen. En meer en meer financiële investeerders en institutionele beleggers die mede financieren.

More moments

Stay on the map

Schrijf je in en krijg voortdurend interessante blogs, tips & tricks en ervaringen van ondernemers voorgeschoteld.
Schrijf je in