Vrouw denkt na over buy-and-build strategie en overweegt om bedrijven aan te kopen om verder te bouwen aan de eigen onderneming

Buy-and-build

Aug 2022 -
#aandelen #amsterdam #bedrijfswaarde

Bedrijven aankopen om verder te bouwen aan de eigen onderneming. Een Buy-and-build strategie wordt veelal toegepast als er bijvoorbeeld een versnelde groei gewenst is. Bedrijven kopen om expliciete kennis over te nemen, in een andere regio of land actief te worden, professionele medewerkers toe te voegen aan je eigen team of een positie in een nieuwe sector te bemachtigen.

Waarom een Buy-and-build strategie?

Groeien. En snelheid maken. Dat zijn de voornaamste redenen. Autonome groei van een onderneming gaat over het algemeen een stuk langzamer dan door middel van Buy-and-build. Veel branches hebben te maken met schaalvergroting en dan duurt autonome groei van je onderneming te lang. Dan is het realiseren van snelle groei noodzakelijk.

Kosten besparen. Personeel overnemen dat anders lastig te vinden is. Het aandeel in de markt claimen. Meerdere redenen om als onderneming de toekomst veilig te stellen. En als jíj́ het niet doet, doet je concurrent het wel.

Financiële slagkracht. Sterkere concurrentiepositie. Realiseren van technologische vooruitgang, commerciële ambities of internationale expansie. Grote investeringen, in bijvoorbeeld IT, kunnen spreiden over een groter geheel. Bedrijven die samengaan, moeten elkaar versterken.

Elke sector heeft zijn eigen ontwikkelingen. Voor een Buy-and-build strategie is de timing essentieel. Sommige bedrijven komen maar één keer te koop. Dan moet je gereed zijn om toe te kunnen slaan. ‘Map your moment’ als het gaat om instappen op het juiste moment.

Wanneer maak je de meeste kans om je onderneming te verkopen? Dit wordt bepaald door marktomstandigheden maar zeker ook door interne factoren. Voor ondernemers die willen uitstappen of voortijdig willen voorsorteren op verkoop is timing cruciaal. Als er weinig kopers actief zijn, kan je soms beter even wachten. Als de markt aantrekt en er worden meer kopers actief moet je voorbereid zijn. Ook hier is ‘Map your moment’ van wezenlijk belang.

Advies nodig?
blue circle-icon check
close
Formulier succesvol verzonden
Wat maakt een Buy-and-build strategie succesvol?

Voor de kopende partij is een Buy-and-build strategie succesvol als er daadwerkelijk snelle groei wordt gerealiseerd na de aankoop. Als de doelstellingen worden behaald. Wanneer het businessmodel beter uitgerold kan worden door het aangevulde personeel, de uitbreiding van het materieel of omdat de aangekochte partij verder was met digitalisering.

Voor de verkopende partij is een Buy-and-build strategie succesvol als de slagkracht is vergroot en continuïteit in de markt is veiliggesteld. Of wanneer de verkoop van de eigen producten of diensten door schaalvergroting veel makkelijker kan groeien in diverse sectoren. Of wanneer de verkopende ondernemer zijn of haar bedrijf wilde verkopen.

IMAP vertegenwoordiger vertelt over het uitwerken van een Buy-and-build strategie
Kan IMAP helpen bij een Buy-and-build strategie?

IMAP Netherlands maakt deel uit van een wereldwijd netwerk dat in 43 landen is vertegenwoordigd. Zowel voor kopende als verkopende partijen hebben wij een gigantische markt tot onze beschikking. We bedienen alle sectoren en doen regelmatig deals waar Buy-and-build, schaalvergroting en versnelde groei bekende ingrediënten zijn.

Welke M&A thema’s zijn er?

Pre-Exit

Het woord zegt het al – Pre-Exit. Wanneer je nog niet klaar bent met je onderneming maar toch niet alleen verder wilt. Als ondernemer en aandeelhouder een interessante fase. Je behoudt (veelal) een minderheidsbelang maar krijgt daar wel al veel zekerheden voor terug van de koper. Het innen van een deel van de ondernemingswaarde, is alvast één zekerheid.

Meer informatie
Deals

De deals die we doen, zijn strak geregisseerd. Het proces dat we doorlopen, lees je bij ‘Verkoopproces’. Maar deals doen, is meer dan het doorlopen van processtappen. Of we nu naast de verkopende ondernemer staan of aan de zijde van de kopende partij, deals doen is 100% mensenwerk. Verstand van zaken combineren met een goede begeleiding. Altijd op maat en iedere stap op het juiste moment. Nooit dertien in een dozijn.

Meer informatie
Private equity

Private equity (PE) of beter gezegd privaat kapitaal. Veelal beleggers en investeerders die deelnemen in bedrijven buiten de publieke aandelenbeurs om. Het is een groep die bij M&A transacties nadrukkelijker zijn gezicht laat zien. Met de investeringen van private equity partijen kunnen ondernemingen groeien. IMAP brengt verkopende partijen en private equity samen aan tafel.

Meer informatie
Management Buy Out

De eigenaar van de onderneming kan voor een MBO kiezen door het vertrouwen in het team. In de meeste gevallen neemt het managementteam de volledige controle en het eigendom over en gebruikt het hun expertise om de onderneming te laten groeien en vooruit te helpen. IMAP zorgt ervoor dat dit lange termijn overnameproces voor beide partijen aangenaam verloopt.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over Buy-and-build strategie

Juist een businessmodel dat schaalbaar is, is essentieel voor een kopende partij die door middel van bedrijfsovernames wil groeien. De Buy-and-build strategie van de koper kan dus eveneens voor verkopende partijen interessant zijn.

Als de unieke technologie door schaalvergroting succesvoller kan worden uitgerold, is Buy-and-build zeker een optie. Ook als kostenbesparingen hierdoor mogelijk zijn, kan het zeker interessant zijn.

More moments

Stay on the map

Schrijf je in en krijg voortdurend interessante blogs, tips & tricks en ervaringen van ondernemers voorgeschoteld.
Schrijf je in