Man kijkt uit het raam en denkt er over na om zijn bedrijf te verkopen

Bedrijf verkopen

Aug 2022 -
#aandelen #amsterdam #bedrijfswaarde

‘De deal van je leven’ wordt het wel eens genoemd: je bedrijf (bv of nv) verkopen. Het moment dat je jouw onderneming overdraagt aan je management of aan een externe partij. Je bedrijf verkopen doe je meestal maar één keer en dat moet dus een proces zijn waar je tevreden op terugkijkt. Het gewenste proces. De gewenste opbrengst. De beste deal.

Hoe verkoop ik mijn bedrijf, bv, nv?

Misschien staat er op dit moment een geïnteresseerde partij op de stoep die jouw onderneming wil kopen. Gedreven door marktconsolidatie wellicht. Misschien vind je het simpelweg tijd om de bv of nv te verkopen, omdat je toe bent aan pensioen en een opvolger zoekt. Of je bedrijf is alsmaar gegroeid en door de waan van de dag ben je niet meer echt met ondernemen bezig. Of voor de onderneming is het simpelweg het juiste moment zodat groei en continuïteit zijn gewaarborgd. Of je wilt totaal iets nieuws starten. Elke situatie vraagt om een andere verkoopstrategie.

Het kan zijn dat de situatie vraagt om snelheid te maken met de verkoop. Waardoor direct actie nodig is. Maar het kan ook zijn dat je nu wilt verkopen terwijl de timing er over een jaartje beter uitziet. Meer tijd hebben, betekent over het algemeen dat je jezelf goed kunt voorbereiden. IMAP loodst je door alle fases heen tijdens een transactieproces. Maar eerst moet je als ondernemer besloten hebben dat je überhaupt wilt verkopen. Een belangrijk moment in je leven.

Met de verkoop van je bedrijf of het aansturen op een Pre-Exit om extern (groei)kapitaal aan te trekken, ben je niet elke dag bezig. Daar heb je M&A professionals voor nodig die weten hoe je je bv of nv klaarmaakt voor verkoop. Die kunnen door gebruik te maken van hun internationale netwerk de juiste koper vinden. Die een panklaar proces uitrollen waar alle stappen in verwerkt zijn. Die inzichtelijk maken welke opties er zijn en die je helpen met het maken van de juiste keuzes.

Wat jouw bedrijf waard is en wat de verkoop van de bv of nv kan opleveren, hangt af van een aantal zaken. Wat zijn de ontwikkelingen in de sector? Je bedrijfsresultaat is natuurlijk van belang. Wat is de EBITDA? Heb je een uniek product of dienst? Is het schaalbaar? Hoe onderscheidend is jouw onderneming? Belangrijker nog, wat is het toekomstperspectief? Hoe kan de onderneming groeien?

Natuurlijk wil je je bedrijf voor de best mogelijke prijs verkopen. Je hebt er al die jaren per slot van rekening keihard voor gewerkt. Daarnaast is het van belang wat er met je bedrijf gebeurt. Wat zijn de plannen? Welke richting gaat het op? En je personeel? De verkoop van je bedrijf is zeker een emotioneel proces. De verkoop moet vooral ook goed voelen.

Advies nodig?
blue circle-icon check
close
Formulier succesvol verzonden
Wanneer is de verkoop van een bedrijf succesvol?

Laten we duidelijk zijn. De verkoop van je bedrijf is succesvol als het financieel genoeg heeft opgeleverd. Als het een goede deal is geworden. Maar een goede deal kan zoveel meer betekenen. Het kan de start zijn van een nieuw ondernemersavontuur. ‘Gewoon’ weer opnieuw beginnen met een ander bedrijf.
Alleen nu met een aardig startkapitaal.

Het kan ook volledige vrijheid betekenen. Genoeg kapitaal voor de oudedagvoorziening en een volkomen lege agenda om eindelijk te doen waar je lang naar hebt uitgekeken. Of het betekent dat je verder gaat met je onderneming, samen met een private equity partij waar je een gedeelte van je aandelen (in de bv of nv) aan hebt verkocht. Lekker verder bouwen aan je oude liefde.

Kan IMAP helpen bij de verkoop van mijn bedrijf?

IMAP staat veelal middelgrote bedrijven, familiebedrijven en grote internationaal opererende ondernemingen bij met de verkoop van hun onderneming. We brengen verkopende en kopende partijen bij elkaar. Steeds vaker internationaal. We maken deel uit van het internationale IMAP netwerk (43 landen) waardoor we de ondernemers die hun bedrijf willen verkopen in contact kunnen brengen met kopers die wereldwijd op zoek zijn.

Welke M&A thema’s zijn er?

Buy-and-build

Bedrijven aankopen om verder te bouwen aan de eigen onderneming. Een Buy-and-build strategie wordt veelal toegepast als er bijvoorbeeld een versnelde groei gewenst is. Bedrijven kopen om expliciete kennis over te nemen, in een andere regio of land actief te worden, professionele medewerkers toe te voegen aan je eigen team of een positie in een nieuwe sector te bemachtigen.

Meer informatie
Financiering

Binnen het kennisgebied van fusies en overnames (M&A), Pre-Exits, Management Buy Outs, Management Buy Ins, Buy-and-build strategieën stroomt er één kennisdomein als een rode draad door al deze materie heen: Financiering. Wie gaat dat betalen? Of liever gezegd: Wie gaat investeren? Een simpele maar oh zo belangrijke vraag.

Meer informatie
Verkoopproces

Je onderneming verkopen, is een intensief proces. Wij weten er alles van. Elke onderneming is bijzonder wat elke transactie uitzonderlijk maakt. Wij behandelen elke transactie alsof het onze eigen verkoop is. IMAP heeft de expertise zowel economisch als strategisch om het verkoopproces optimaal te begeleiden. En er het maximale uit te halen.

Meer informatie
Pre-Exit

Het woord zegt het al – Pre-Exit. Wanneer je nog niet klaar bent met je onderneming maar toch niet alleen verder wilt. Als ondernemer en aandeelhouder een interessante fase. Je behoudt (veelal) een minderheidsbelang maar krijgt daar wel al veel zekerheden voor terug van de koper. Het innen van een deel van de ondernemingswaarde, is alvast één zekerheid.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de verkoop van een bedrijf

Er zijn meerdere websites waar je als ondernemer een snelle verkoopklaar-test kunt doen om te bekijken of je bedrijf – zoals aangegeven – klaar is voor verkoop. Een afspraak maken voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek heeft veel meer effect leert onze ervaring. Wij stellen ook vragen die je niet makkelijk in een toets kunt verwerken. En waar je als ondernemer veel meer profijt van hebt.

Zeker. Ons internationale netwerk helpt daarbij. Via het netwerk kunnen we internationale potentiële kopers traceren en met hen in contact komen. Als die buitenlandse onderneming zich al heeft gemeld, zijn wij in staat om veel meer (internationale) data te bemachtigen waardoor we een betere of slimmere deal kunnen doen. Door onze ervaringen weten wij hoe een internationale koper acteert en waar de valkuilen zitten.

EBITDA geeft min of meer de gezondheid van je bedrijf weer en is de afkorting van Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijvingen op activa of goodwill.

More moments

Stay on the map

Schrijf je in en krijg voortdurend interessante blogs, tips & tricks en ervaringen van ondernemers voorgeschoteld.
Schrijf je in