Dit is het verhaal van Mark van Buuren, hij verkocht zijn bedrijf Maximum.

‘Door toeval ben ik in dit vak gerold. Na de middelbare school ben ik gaan werken. Een vrij ongebruikelijke start. Mijn academische opleiding heb ik laten schieten.’

We spreken over eind jaren tachtig. Mark besluit om na het afronden van zijn VWO direct te gaan werken. ‘Het werken met computers ging me vrij makkelijk af. Destijds waren dat echt nog prehistorische computersystemen. Ik leerde vrij vlot programmeren en bouwde websites. Dat was toen een hele andere wereld. Al gauw werd ik ingehuurd door bedrijven om sites voor hen te bouwen. Met enige trots kan ik zeggen dat ik de eerste carrière platforms van Nederland heb gebouwd. Dat heeft in 1999 geleid tot de start van bureau Maximum, we hebben het IT vak aangevuld met communicatie.’

‘Toen ik jong was had ik niet het beeld om voor mezelf te beginnen. Het was geen vooraf uitgestippeld pad om ondernemer te worden. Ik heb dan ook jaren in loondienst gewerkt en als ZZP’er voor ik ondernemer werd. Als kind had ik wel sterk het gevoel onafhankelijk te willen zijn. Dat heb ik vertaald naar mijn werk en naar mijn privé. Een autonoom bestaan. De controle houden over wat je doet in je werk en je leefomgeving. Toen ik klein was wilde ik een nieuwe Willy Wortel worden. Een uitvinder. In de voortdurende innovatie die Maximum onderscheidend maakt, is dat in zekere mate werkelijkheid geworden. In mijn kinderjaren was ik een boekenwurm. Ik kon snel lezen en veel informatie tot me nemen. Efficiënt met tijd omgaan. Dat was een soort sport. Hoe doe ik zoveel mogelijk dingen in één dag? Dat zijn vaardigheden die ik mezelf jong heb eigen gemaakt en waar ik in mijn latere leven profijt van heb gehad.’