Man kijkt in weerspiegeling van gebouw en denkt na over het verkoopproces van zijn bedrijf

Verkoopproces

Aug 2022 -

Je onderneming verkopen, is een intensief proces. Wij weten er alles van. Elke onderneming is bijzonder wat elke transactie uitzonderlijk maakt. Wij behandelen elke transactie alsof het onze eigen verkoop is. IMAP heeft de expertise zowel economisch als strategisch om het verkoopproces optimaal te begeleiden. En er het maximale uit te halen.

De belangrijkste stappen van een verkoopproces

Je wilt je onderneming verkopen. Dit kan via meerdere wegen, ook met private equity. Het is een belangrijke beslissing waar zorgvuldig mee gewerkt moet worden. Wij lichten vier belangrijke stappen uit die voorkomen in het verkoopproces.

Het begint bij de vraag: waarom wil je jouw onderneming verkopen? In veel gevallen komt het antwoord voort uit een combinatie van meerdere factoren. Het oriënteren op de waaromvraag, het transactie-type en jouw doelstellingen vormt het begin van een succesvol verkoopproces.

Wij bieden de expertise die nodig is om op een strategische manier jouw onderneming verkoop-klaar te maken. En ook op de beste manier te presenteren. Door een sterke nadruk te leggen op de groeimogelijkheden van de onderneming.

Een bedrijf laten overnemen kan op verschillende manieren. Het vinden van een koper is een cruciaal onderdeel in het proces. Niet alleen in Nederland maar door ons wereldwijde netwerk zoeken wij wereldwijd naar kopers. Je wilt niet dat er ‘met hagel geschoten wordt’. Een zorgvuldige selectie van de beste koper(sgroepen) creëert mogelijkheden om daarna voor de beste koper te kiezen. Het gebruik maken van een private equity partij, of een pre-exit is waar wij jou in kunnen ondersteunen. Het is belangrijk dat de overnemende partij overeenkomt met jouw visie, doelstellingen en wensen.

Onderhandeling en closing, een intensief en ingewikkeld stadium, waar IMAP ondersteuning brengt door begeleiding op maat. Tijdens de onderhandelingen is het belangrijk dat dit gebeurt door een ervaren adviseur, die het klappen van de zweep kent. Die tot het uiterste gaat om de deal te doen maar ook de belangen van alle partijen in het oog houdt. Het closen van de deal is de laatste stap in een overnameproces en is een afsluiting van een lang en intensief traject.

Advies nodig?
blue circle-icon check
close
Formulier succesvol verzonden
Wat maakt een verkoopproces succesvol?

Wat is een succesvolle deal? Dat is voor iedereen anders, maar belangrijk is dat het een minimaal marktconform resultaat geeft. Als de doelstelling van de verkopers zijn behaald maar ook de koper er met een goed gevoel op terugkijkt. In sommige processen ligt het succes vooral in de prijs op closing. Terwijl bij andere sterker gekeken wordt naar gezamenlijke toekomstige waarde creatie.

Met ruim 300 afgesloten transacties weten wij een transactie over de streep te trekken. Ook als er lastige en ingewikkelde vraagstukken opdoemen. Wij houden het hoofd koel en voorzien u van advies.

IMAP vertegenwoordiger bespreekt hoe IMAP kan helpen bij het verkoopproces
Hoe kan IMAP helpen bij het verkoopproces

Wij behandelen elke transactie alsof het een transactie van ons is. Advies op maat op het gebied van economie en strategie maken dat wij de waarde toevoegen aan beide partijen. Door het verkoopproces te begeleiden van begin tot eind. Omdat wij ondernemers zijn, staat ondernemerschap altijd centraal. Hierdoor begrijpen wij wat jij wilt en kunnen we het maximale bereiken.

Welke M&A thema’s zijn er?

Pre-Exit

Het woord zegt het al – Pre-Exit. Wanneer je nog niet geheel afscheid hebt genomen van je onderneming. Als ondernemer en aandeelhouder een interessante fase. Je behoudt (veelal) een minderheidsbelang maar krijgt daar wel al veel zekerheden voor terug van de koper. Het innen van een deel van de bedrijfswaarde, is alvast één zekerheid.

Meer informatie
Deals

De deals die we doen, zijn strak geregisseerd. Het proces dat we doorlopen, lees je bij ‘Verkoopproces’. Maar deals doen, is meer dan dat. Of we nu naast de verkopende ondernemer staan of aan de zijde van de aankopende partij, deals doen is 100% mensenwerk. Verstand van zaken combineren met een goede begeleiding. Altijd op maat. Nooit dertien in een dozijn.

Meer informatie
Bedrijf verkopen

‘De deal van je leven’ wordt het wel eens genoemd: je bedrijf verkopen. Het moment dat je jouw onderneming overdraagt aan je management of aan een externe partij. Je bedrijf verkopen doe je meestal maar één keer en dat moet dus een proces zijn waar je tevreden op terugkijkt. Het gewenste proces. De gewenste opbrengst. De beste deal.

Meer informatie
Financiering

Binnen het kennisgebied van fusies en overnames (M&A), Pre-Exits, Management Buy Outs, Management Buy Ins, Buy-and-build strategieën stroomt er één kennisdomein als een rode draad door al deze materie heen: Financiering. Wie gaat dat betalen? Of liever gezegd: Wie gaat investeren? Een simpele maar oh zo belangrijke vraag.

Meer informatie

Veelgestelde vragen het verkoopproces

Omdat dit proces uniek is, komen er hoogte- en dieptepunten voor. De duur hangt af van de onderneming zelf, maar hangt het ook sterk af van het type markt. Een gemiddeld proces duurt 6-12 maanden.

Een waardebepaling moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Het begint met een interne inventarisatie met daarin de bedrijfsprocessen en structuur. Daarnaast weegt het sociale aspect ook mee, die van jouwzelf, van de medewerkers en klanten. IMAP zoekt het juiste evenwicht zodat iedereen profiteert.

More moments

Stay on the map

Schrijf je in en krijg voortdurend interessante blogs, tips & tricks en ervaringen van ondernemers voorgeschoteld.
Schrijf je in