Private Equity

Aug 2022 -

Private equity (PE) of beter gezegd privaat kapitaal. Veelal beleggers en investeerders die deelnemen in bedrijven buiten de publieke aandelenbeurs om. Het is een groep die bij M&A transacties nadrukkelijker zijn gezicht laat zien. Met de investeringen van private equity partijen kunnen ondernemingen groeien. IMAP brengt verkopende partijen en private equity samen aan tafel.

Waarom gebruik maken van private equity?

Als onderneming wil je groeien. Of dit nu autonoom is of door middel van het doen van overnames (buy and build). In alle gevallen is hier kapitaal voor nodig. Een goede manier om dit op te halen is een deel van de onderneming te verkopen aan private equity. Deze vorm van kapitaalinjectie biedt de mogelijkheid om direct aan de beoogde groeidoelstelling te werken.

Met private equity wordt er geïnvesteerd buiten de aandelenbeurs om. Dit betekent dat je als onderneming niet de beurs op moet om vermogen te vergaren. Dit betekent rechtstreeks contact met de investeerders en minder publieke regelgeving.

Aandelen verkoop via private equity kan op korte termijn gerealiseerd worden. Het helpt daarom direct bij onder andere overnames en groei.

Naast een kapitaalinjectie komt er met een private equity vaak ook een groot netwerk, kennis en ondernemingservaring in de onderneming. Dit zorgt voor een verdere versterking van de organisatie waardoor professionalisering en groei gerealiseerd kunnen worden.

Het aanbieden van aandelenkapitaal is goed voor de cashflow van de onderneming. Dit komt omdat het geen aflossing of renteoverdracht kent. Dit betekent dat de gerealiseerde cashflow geïnvesteerd kan worden in groei.

Advies nodig?
blue circle-icon check
close
Formulier succesvol verzonden
Wat maakt private equity succesvol?

Een gedeelte van je bedrijf verkopen aan private equity levert niet alleen kapitaal op maar ook extra kennis en additioneel netwerk dat volop kansen biedt. Los van het feit dat aankloppen bij de bank voor een kapitaalinjectie soms een lastige exercitie is, ondersteunt de bank je niet met extra advies waar je als ondernemer wat aan hebt. Private equity wel.

Door de samenwerking met een private equity partij haal je naast externe investering een aanvullende ondernemerscultuur naar binnen. Waar vooruitdenken en het realiseren van groei centraal staan. Het blijkt vaak een goede partner bij diverse M&A transacties waar meteen stappen vooruit gezet worden.

Vertegenwoordiger IMAP bespreekt hoe IMAP kan helpen bij private equity
Hoe kan IMAP helpen bij private equity?

IMAP heeft een breed netwerk met Private equity partijen. We brengen jouw onderneming onder de aandacht om succesvolle investeringen mogelijk te maken. Of we brengen je in contact met potentiële overnamekandidaten die met behulp van Private equity interessant zijn voor een M&A transactie. We verzorgen de volledige begeleiding van de transactie tot en met de succesvolle deal.

Welke M&A thema’s zijn er?

Buy-and-build

Bedrijven aankopen om verder te bouwen aan de eigen onderneming. Een Buy-and-build strategie wordt veelal toegepast als er bijvoorbeeld een versnelde groei gewenst is. Bedrijven kopen om expliciete kennis over te nemen, in een andere regio of land actief te worden, professionele medewerkers toe te voegen aan je eigen team of een positie in een nieuwe sector te bemachtigen.

Meer informatie
Financiering

Binnen het kennisgebied van fusies en overnames (M&A), Pre-Exits, Management Buy Outs, Management Buy Ins, Buy-and-build strategieën stroomt er één kennisdomein als een rode draad door al deze materie heen: Financiering. Wie gaat dat betalen? Of liever gezegd: Wie gaat investeren? Een simpele maar oh zo belangrijke vraag.

Meer informatie
Bedrijf verkopen

‘De deal van je leven’ wordt het wel eens genoemd: je bedrijf verkopen. Het moment dat je jouw onderneming overdraagt aan je management of aan een externe partij. Je bedrijf verkopen doe je meestal maar één keer en dat moet dus een proces zijn waar je tevreden op terugkijkt. Het gewenste proces. De gewenste opbrengst. De beste deal.

Meer informatie
Pre-exit

Het woord zegt het al – Pre-Exit. Wanneer je nog niet klaar bent met je onderneming maar toch niet alleen verder wilt. Als ondernemer en aandeelhouder een interessante fase. Je behoudt (veelal) een minderheidsbelang maar krijgt daar wel al veel zekerheden voor terug van de koper. Het innen van een deel van de ondernemingswaarde, is alvast één zekerheid.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over private equity

Private equity partijen brengen financieringen en aanvullende expertise in. Dit werkt overigens het beste als je als ondernemer een duidelijke visie hebt waarbij alle gezichten dezelfde kant op staan. Belangrijk, want door inmenging van een Private equity partij kan er veel gaan veranderen.

More moments

Stay on the map

Schrijf je in en krijg voortdurend interessante blogs, tips & tricks en ervaringen van ondernemers voorgeschoteld.
Schrijf je in