Een interview met Willem Lodder – Cyberfreight, verkocht aan Hitachi

Willem Lodder is algemeen directeur – tot voor kort mede-aandeelhouder – van CyberFreight. Woont in Ridderkerk, 62 jaar, getrouwd, een zoon van 19, houdt van golf, films kijken, reizen, vakantie en zijn gezin.

'Als ik terugdenk hoe ik in het vak ben gerold? Dan vergelijk ik dat met mijn zoon. Die moet nu een keuze maken welke richting hij op wil. Dan denk ik automatisch terug aan mijn tijd. Puur toeval dat ik in deze branche terecht ben gekomen. Ik wist niet wat ik wilde gaan doen. Ik kwam in contact met iemand die bij de douane werkte en ik ben er gaan werken. Vier jaar gewerkt in de Rotterdamse haven en dan kom je in contact met het bedrijfsleven en logistieke dienstverleners. Ik werd op een gegeven moment gevraagd door een logistiek dienstverlener of ik bij hen wilde komen werken. Voor het opzetten van een geautomatiseerd douanesysteem en zo ben ik de logistiek ingerold. Bij Vitesse. Een echt Rotterdams familiebedrijf.’

‘In 1999 was ik inmiddels directeur van de Rotterdamse vestiging. Jacques van den Berg was destijds directeur van de luchtvracht vestiging op Schiphol. Het was de periode dat Vitesse overgenomen werd door Geodis, een Franse logistiek dienstverlener. Dat was voor Jacques meteen aanleiding om weg te gaan en iets voor zichzelf te beginnen. Hij heeft op 1 november van dat jaar Cyberfreight International opgericht en heeft daarbij drie collega’s meegenomen. Geen klanten, alleen collega's. Ik ben daar toen gebleven. We hebben eigenlijk in de loop van de jaren altijd contact gehouden en kwamen elkaar tussendoor wel eens tegen. Allebei uit hetzelfde Vitesse nest waar we het vak hadden geleerd.’